CoQ10 dosering: hoeveel moet je nemen voor een optimaal resultaat? - Gezondheidswinkel (2025)

Gepubliceerd op 16 februari 2021 - Laatst bijgewerkt op 01 juli 2021

Laatst bijgewerkt op 1 juli 2021

Co-enzym Q10 (CoQ10) is een cellulaire verbinding die je lichaam op natuurlijke wijze produceert. Het speelt een rol in onder meer de energieproductie en bescherming tegen ernstige oxidatieve schade aan de cellen.

Het wordt ook verkocht in supplementvorm om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Afhankelijk van het probleem dat je probeert op te lossen of te verbeteren, is er een specifieke dosering CoQ10 nodig. Daarom kunnen de aanbevelingen qua dosering voor CoQ10 variëren.

Wat is CoQ10?

CoQ10, is een vetoplosbare antioxidant aanwezig in alle menselijke cellen, met de hoogste concentratie in de mitochondriën. Mitochondriën – vaak aangeduid als de krachtpatsers van cellen – zijn gespecialiseerde structuren die adenosinetrifosfaat (ATP) produceren, de belangrijkste energiebron die door jouw cellen wordt gebruikt.

Er zijn twee verschillende vormen van CoQ10 in je lichaam: ubiquinone en ubiquinol. Ubiquinone wordt omgezet in zijn actieve vorm, ubiquinol, die vervolgens gemakkelijk wordt geabsorbeerd en gebruikt door jouw lichaam.[1]

Afgezien van het feit dat het van nature door jouw lichaam wordt geproduceerd, kan CoQ10 worden verkregen via voedingsmiddelen zoals eieren, vette vis, orgaanvlees, noten en gevogelte.[2] Een gebrek aan CoQ10 komt daarom relatief weinig voor. Echter kun je door enkel voedingsmiddelen niet een gebrekkig gehalte aan CoQ10 voldoende aansterken en is suppletie vereist.

CoQ10 speelt een fundamentele rol in de energieproductie van het lichaam en fungeert als een krachtige antioxidant, remt de opwekking van vrije radicalen en voorkomt celschade in het lichaam.

Hoewel je lichaam CoQ10 maakt, kunnen verschillende factoren de niveaus uitputten. De snelheid van de productie neemt bijvoorbeeld aanzienlijk af met de leeftijd, wat wordt geassocieerd met het begin van leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals hartaandoeningen en cognitieve achteruitgang. Het is een natuurlijk proces, maar dit zou door suppletie kunnen veranderen. Het “ouder worden” stopt niet, maar de eventuele lichamelijke en mentale schade door cel afbreuk kan worden tegengegaan.

Andere oorzaken van CoQ10-uitputting zijn statinegebruik, hartaandoeningen, voedingstekorten, genetische mutaties, oxidatieve stress en kanker. Het is lastig om een tekort vast te leggen en de symptomen bij een tekort komen overeen met vele andere ziektebeelden.

Het is aangetoond dat het aanvullen met CoQ10 schade tegengaat of de omstandigheden verbetert die verband houden met een tekort aan deze belangrijke verbinding. Zo kan suppletie van ubiquinol tijdens een kankerbehandeling extra ondersteunend werken voor jouw cellen.

Van CoQ10-supplementen is bovendien aangetoond dat het atletische prestaties kan stimuleren en ontstekingen kan verminderen bij gezonde mensen die niet noodzakelijkerwijs een tekort hebben. Er zijn dus veel verschillende redenen waarom ubiquinol-suppletie goed is voor jouw algehele gezondheid.

CoQ10 dosering: hoeveel moet je nemen voor een optimaal resultaat? - Gezondheidswinkel (1)

Super Ubiquinol CoQ10 + Enhanced Mitochondrial Support (100mg)

Co-enzym Q10 (CoQ10) is een cellulaire verbinding die je lichaam op natuurlijke wijze produceert. Het speelt een rol in onder meer de energieproductie.

Bekijk dit product

Aanbevelingen qua dosering CoQ10

Hoewel 90-200 mg CoQ10 per dag meestal wordt aanbevolen, kunnen de behoeften variëren afhankelijk van de persoon en de aandoening die worden behandeld.[3]

Gebruik van statines

Statines zijn een groep medicijnen die worden gebruikt om hoge cholesterol of triglyceriden te verlagen om zo hartaandoeningen te voorkomen. Deze medicijnen kunnen van levensbelang zijn, maar zijn soms moeilijk te combineren met andere medicijnen of supplementen.

Hoewel deze geneesmiddelen over het algemeen goed worden verdragen, kunnen ze nadelige bijwerkingen veroorzaken, zoals ernstig spierletsels en leverschade. Statines interfereren ook met de productie van mevalonzuur, dat wordt gebruikt om CoQ10 te vormen. Het is aangetoond dat dit de CoQ10-niveaus in het bloed en de spierweefsels aanzienlijk verlaagt. Het is dan belangrijk dat deze niveaus extern worden aangevuld.

Onderzoek heeft aangetoond dat het aanvullen met CoQ10 spierpijn kan verminderen bij degenen die veelvuldig statinemedicijnen gebruiken. Een studie bij 50 mensen die statinemedicijnen dagelijks gebruikten, vond dat een dosis van 100 mg CoQ10 per dag gedurende 30 dagen effectief statinegerelateerde spierpijn verminderde bij 75% van de patiënten.[4] Andere studies hebben echter geen effect aangetoond, waarbij de nadruk wordt benadrukt op de noodzaak van meer onderzoek.

Voor mensen die statines nemen is de typische dosering voor CoQ10 is 30-200 mg per dag.[5] Doe dit altijd in overleg met jouw huisarts.

Hartziekten

Degenen die kampen met hartaandoeningen, zoals hartfalen of angina pectoris, kunnen baat hebben bij het nemen van een CoQ10-supplement. Een overzicht van 13 studies bij mensen met hartfalen vond dat 100 mg CoQ10 per dag gedurende 12 weken de bloedstroom uit het hart verbeterde.[6] Bovendien is aangetoond dat aanvulling het aantal ziekenhuisbezoeken en het risico om te sterven aan hart gerelateerde problemen bij personen met hartfalen vermindert bij extra inname van dit ubiquinol-supplement.[7]

CoQ10 is ook effectief in het verminderen van de pijn geassocieerd met angina pectoris, een pijn op de borst veroorzaakt door de hartspier niet genoeg zuurstof krijgt.[8] Daarnaast kan het supplement hart-en vaatziekten risicofactoren verminderen, zoals door het verlagen van “slechte” LDL cholesterol.[9]

Voor mensen met hartfalen of angina pectoris is de typische doseringsaanbeveling voor CoQ10 60-300 mg per dag.[10] Voor de juiste dosering voor jou, kun je het beste contact opnemen met de huisarts of apotheker.

Migraine & hoofdpijn

Bij gebruik alleen of in combinatie met andere voedingsstoffen, zoals magnesium en riboflavine, is aangetoond dat CoQ10 migrainesymptomen verbetert. Het is ook gebleken dat hoofdpijn te verlichten door het verminderen van oxidatieve stress en vrije radicalen productie, die anders migraine kan veroorzaken. Op deze manier kan een migraine aanval worden voorkomen.

CoQ10 vermindert sowieso ontstekingen in het lichaam en verbetert de mitochondriale functie, wat helpt bij het verminderen van migraine-geassocieerde pijn. Een drie maanden durend onderzoek waaraan 45 vrouwen deelnamen, werd aangetoond dat degenen die behandeld werden met 400 mg CoQ10 per dag een significante vermindering ondervonden van de frequentie, ernst en duur van migraine, vergeleken met een placebogroep.[11]

Voor de behandeling van migraine, bedraagt de typische dosering voor CoQ10 is 300-400 mg per dag.

Veroudering

Zoals hierboven vermeld, worden de CoQ10 niveaus van nature uitgeput bij het ouder worden. Hoe ouder je wordt, des te minder CoQ10 er in je lichaam aanwezig is en wordt aangemaakt. Gelukkig kunnen supplementen de niveaus van CoQ10 verhogen en zelfs jouw algehele levenskwaliteit verbeteren. Je kunt hierdoor namelijk meer energie ervaren.

Oudere volwassenen met hogere bloedspiegels van CoQ10 hebben de neiging om meer fysiek actief te zijn en hebben lagere niveaus van oxidatieve stress, wat kan helpen hartaandoeningen en cognitieve achteruitgang te voorkomen.[12] CoQ10-supplementen zijn aangetoond dat het verbeteren van spierkracht, vitaliteit en fysieke prestaties bij oudere volwassenen.[13]

Om de leeftijdsgebonden uitputting van CoQ10 tegen te gaan, wordt aanbevolen om 100-200 mg per dag te nemen. Zo kun je jouw gezondheid op oudere dag optimaliseren.[14]

Diabetes

Zowel oxidatieve stress als mitochondriale disfunctie zijn gekoppeld aan het begin en de voortgang van diabetes en diabetes-gerelateerde complicaties. Bovendien kunnen mensen met diabetes lagere niveaus van CoQ10 hebben, en bepaalde anti-diabetische geneesmiddelen kunnen de lichaamsvoorraden van deze belangrijke stof verder uitputten.[15]

Studies tonen aan dat het aanvullen met CoQ10 helpt de productie van vrije radicalen te verminderen. CoQ10 helpt tevens om de insulineresistentie te verbeteren en de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes te reguleren.

Een 12 weken durende studie bij 50 mensen met diabetes vond dat degenen die 100 mg CoQ10 per dag kregen, aanzienlijke verlagingen van de bloedsuikerspiegel, markers van oxidatieve stress en insulineresistentie hadden, in vergelijking met de controlegroep.[16] Doses van 100–300 mg CoQ10 per dag lijken diabetessymptomen te verbeteren, maar extra wetenschappelijk onderzoek is nog altijd nodig.[17]

Onvruchtbaarheid

Oxidatieve schade is een van de belangrijkste oorzaken van zowel mannelijke als vrouwelijke onvruchtbaarheid door een negatieve invloed op de sperma- en ei-kwaliteit. Oxidatieve stress kan bijvoorbeeld schade aan sperma-DNA veroorzaken, wat mogelijk kan leiden tot mannelijke onvruchtbaarheid of een terugkerende kans op een miskraam.[18][19]

Onderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten in de voeding – waaronder CoQ10 – kunnen helpen oxidatieve stress te verminderen en de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen te verbeteren. Aanvulling met 200-300 mg per dag CoQ10 is aangetoond dat het verbeteren van sperma concentratie, dichtheid en beweeglijkheid bij mannen met onvruchtbaarheid.[20] Evenzo kunnen deze supplementen de vrouwelijke vruchtbaarheid verbeteren door de ovariële respons te stimuleren en te helpen bij het vertragen van eierstokveroudering.

Van CoQ10-doses van 100–600 mg is aangetoond dat het de vruchtbaarheid helpt stimuleren.[21] Overleg altijd met een arts voordat je begint met suppletie. Er zijn namelijk veel oorzaken voor onvruchtbaarheid.

Atletische prestaties

Omdat CoQ10 betrokken is bij de productie van energie, is het een populair supplement onder atleten en degenen die fysieke prestaties willen verbeteren. CoQ10-supplementen helpen ontstekingen geassocieerd met lastige oefeningen verminderen en kunnen zelfs spierherstel bespoedigen.[22]

Een 6 weken durende studie bij 100 Duitse atleten vond dat degenen die dagelijks met 300 mg CoQ10 aanvulden significante verbeteringen in fysieke prestaties ondervonden in vergelijking met een placebogroep.[23]

Het is ook aangetoond dat CoQ10 vermoeidheid vermindert en de spierkracht bij niet-sporters verhoogt.[24]

Doses van 300 mg per dag lijken het meest effectief bij het stimuleren van atletische prestaties.[25]

Bijwerkingen van CoQ10

CoQ10 wordt over het algemeen goed verdragen, zelfs extreem hoge doses van 1.000 mg per dag of meer.[26] Sommige mensen die gevoelig zijn voor de verbinding kunnen echter bijwerkingen ervaren, zoals diarree, hoofdpijn, misselijkheid en huiduitslag.[27]

Ook het nemen van CoQ10 dicht bij bedtijd kan slapeloosheid veroorzaken. De ochtend of middag is daarom een beter tijdstip. Daarnaast is het raadzaam om dit supplement in te nemen bij de maaltijd. Dit bevordert de opname van CoQ10 in het lichaam.[28]

CoQ10 supplementen kunnen interageren met een aantal veel voorkomende medicijnen, waaronder bloedverdunners, antidepressiva en chemotherapie.[29] Raadpleeg daarom je arts voordat je aanvullende CoQ10 gaat gebruiken.[30]

Bronnen

Bronnen
1 mei 2008, Coenzyme Q10: Is There a Clinical Role and a Case for Measurement?
2 april 2010, Coenzyme Q10 contents in foods and fortification strategies
3 juli 2014, Coenzyme Q10 Therapy
4 6 november 2014, Coenzyme Q10 Supplementation Decreases Statin-Related Mild-to-Moderate Muscle Symptoms: A Randomized Clinical Study
5 februari 2014, Statins’ effect on plasma levels of Coenzyme Q10 and improvement in myopathy with supplementation
6, 8 5 december 2012, Effect of coenzyme Q₁₀ supplementation on heart failure: a meta-analysis
7 1 oktober 2014, The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial
9 maart 2016, Supplementation with coenzyme Q10 reduces plasma lipoprotein(a) concentrations but not other lipid indices: A systematic review and meta-analysis
10 19 oktober 2015, Coenzyme Q10 for the treatment of heart failure: a review of the literature
11 3 januari 2018, Oral coenzyme Q10 supplementation in patients with migraine: Effects on clinical features and inflammatory markers
12 april 2014, Physical activity affects plasma coenzyme Q10 levels differently in young and old humans
13 november 2015, Improved Health-Related Quality of Life, and More Days out of Hospital with Supplementation with Selenium and Coenzyme Q10 Combined. Results from a Double Blind, Placebo-Controlled Prospective Study
14 11 april 2018, Still reduced cardiovascular mortality 12 years after supplementation with selenium and coenzyme Q10 for four years: A validation of previous 10-year follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly
15 21 mei 2015, Supplementation of Coenzyme Q10 among Patients with Type 2 Diabetes Mellitus
16 7 november 2017, The Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Glucose Metabolism, Lipid Profiles, Inflammation, and Oxidative Stress in Patients With Diabetic Nephropathy: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial
17 25 april 2015, Effects of coenzyme Q10 supplementation on metabolic profile in diabetes: a systematic review and meta-analysis
18 23 september 2009, Impact of oxidative stress on female fertility
19 16 mei 2017, Oxidative stress and male infertility
20 15 juni 2012, Effects of the reduced form of coenzyme Q10 (ubiquinol) on semen parameters in men with idiopathic infertility: a double-blind, placebo controlled, randomized study
21 3 juni 2016, Can Coenzyme Q10 supplementation protect the ovarian reserve against oxidative damage?
22 20 april 2015, Effect of coenzyme Q10 supplementation on exercise-induced response of inflammatory indicators and blood lactate in male runners
23 29 april 2013, Ubiquinol supplementation enhances peak power production in trained athletes: a double-blind, placebo controlled study
24 januari 2010, The effects of coenzyme Q10 supplementation on performance during repeated bouts of supramaximal exercise in sedentary men
25 2015, Well-Known Antioxidants and Newcomers in Sport Nutrition
26 oktober 2002, Effects of coenzyme Q10 in early Parkinson disease: evidence of slowing of the functional decline
27 16 november 2009, Coenzyme Q10 effects in neurodegenerative disease
28 4 juni 2020, Coenzyme Q10 (PDQ®)
29 20 maart 2018, Evidence of Drug–Nutrient Interactions with Chronic Use of Commonly Prescribed Medications: An Update
30 4 september 2018, CoQ10 Dosage: How Much Should You Take per Day
CoQ10 dosering: hoeveel moet je nemen voor een optimaal resultaat? - Gezondheidswinkel (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5829

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.